PHP 7 maakt het web nog beter | Het Nieuwe Web

PHP 7 maakt het web nog beter

PHP is een scripttaal die bedoel is om webpagina’s te creëren. Het verscheen voor het eerst in 1995 en is ontworpen door een softwareontwikkelaar bij IBM. PHP is een van de meest populaire open source talen en bij Het Nieuwe Web maken we er graag gebruik van.

Van PHP 5 naar PHP 7

In juni 2004 is PHP 5 uitgekomen. PHP 5 ondersteunde veel nieuwe mogelijkheden, waaronder object oriented programming. Sinds de lancering zijn er nog verschillende updates gekomen, met in augustus 2014 PHP 5.6 als laatste. Nu, feitelijk elf jaar na de lancering van PHP 5, is er een nieuwe versie gekomen: PHP 7.

Maar, waar is versie 6 gebleven? Oorspronkelijk zou PHP 6 in 2005 uitkomen, maar doordat de programmeurs onenigheid kregen is dat nooit gebeurd. Om verwarring te voorkomen is daarom gekozen om de nieuwste versie PHP 7 te noemen.

Wat is er verbeterd?

De performance van PHP 7 is behoorlijk toegenomen. Het grootste voordeel dat ook voor eindgebruikers merkbaar is, is de snelheid. PHP 7 verwerkt bijna 2 keer zo veel ‘requests’ (verzoeken) per seconde ten opzichte van PHP 5! In de onderstaande afbeeldingen is te zien wat dit betekent voor de snelheid van Laravel, het populaire PHP-framework om web-applicaties in te ontwikkelen, en Magento, het platform voor onze webshops.

De kern van de snelheidswinst zit in de manier waarop PHP 7 het met geheugen omgaat. Doordat de code van PHP 7 opnieuw is gestructureerd wordt er tot 50% minder geheugen gebruikt bij het uitvoeren van een script. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je webshop of applicatie meer bezoekers aankan, terwijl het dezelfde snelheid behoudt.

 

Voor de nerds

Naast de verbeteringen in de performance zijn er nog een aantal verbeteringen in de code. Speciaal voor de developers onder ons een paar voorbeelden van nieuwe features die PHP 7 ons brengt:

Return type declarations

Door middel van return type declarations kun je een methode verplichten om een bepaald datatype terug te geven. Bij de onderstaande functie kan alleen maar een integer (een getal) teruggegeven worden.

public function countUsers() : int
{
return $this->users->count();
}

Zo weet je dus altijd wat je van je methode kunt verwachten!

Scalar type hints

Met scalar type hints verplicht je dat de parameter van een methode van een bepaald datatype is. Zo weet je altijd dat invoer voor, bijvoorbeeld je berekening, correct is.

public function doubleNumber(int $number) : int
{
return $number * 2;
}

Hierbij moet je wel onderscheid maken tussen twee versies: de ‘strict mode’ en de ‘weak mode’. Wanneer je de methode in de ‘strict mode’ aanroept zal PHP je ook verplichten om het juiste datatype op te geven, anders krijg je een foutmelding. In de ‘weak mode’ mag je ook een ander datatype opgeven, maar dan zal PHP het voor je omzetten naar het juiste datatype. Bijvoorbeeld: ik roep de bovenstaande methode aan met een String als parameter, dan zorgt PHP ervoor dat de String wordt omgezet naar een int.

Null coalescing operator

In PHP 7 kan een variabele NULL teruggeven. Dit kan erg handig zijn als je een waarde wilt tonen, maar niet zeker weet of die waarde er is. In dat geval kan je een vervangende waarde opgeven. Onderstaande regel toont de inhoud van $user op het scherm, mits er een user is. Anders wordt de tekst ‘nobody’ op het scherm geprint.
echo $user ?? “nobody”;
In PHP 5 kon dit ook, alleen ging dat op de volgende manier:
echo (isset($user) ? $user : “nobody”);

 

Is jouw applicatie er klaar voor?

Het loont dus zeker om over te stappen van PHP 5 naar PHP 7. Weet je niet zeker of jouw applicatie of webshop er klaar voor is? Het Nieuwe Web controleert dat graag voor je! Neem contact met ons op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.


Lees alle berichten over "Techniek" >