Telematica brengt Big Data binnen de mobiliteit | Het Nieuwe Web

Telematica brengt Big Data binnen de mobiliteit

Binnen de mobiliteitsbranche zien wij steeds meer gebruik van telematica bij zowel privéauto’s als bij leaseauto’s. Connected cars is iets wat we steeds vaker zien. Auto’s worden aangesloten op het internet.

Aantal voorbeelden

De connected car speelt ook bij de ANWB. Door een auto te verbinden met internet komt een continue stroom van gegevens over de auto beschikbaar. Informatie over onder meer accuspanning, benzineverbruik, locatie, snelheid en de CO2-uitstoot wordt gemeten. Daarmee kan bijvoorbeeld bespaard worden en pech sneller verholpen worden of zelfs voorkomen, iets wat de ANWB steeds vaker toepast bij haar leden.

Een ander initiatief is bijvoorbeeld YOR24. YOR24 maakt de totale mobiliteit op medewerker- en organisatieniveau inzichtelijk. Denk aan leaseauto’s, openbaar vervoer en fietsplan. Maar ook inzicht in mobiliteitsregelingen als mobiliteitsbudgetten en kilometervergoedingen. Inzichten die gebruikt worden in geconsolideerde mobiliteitsoverzichten, die gedetailleerd inzicht geven in bijvoorbeeld brandstofverbruik, het wel of niet elektrisch laden, CO2-uitstoot en veel meer.

OBD-dongel

Vaak wordt de zogenaamde OBD-dongel gebruikt: een klein kastje dat kan worden aangesloten op de OBD-poort van een auto. Tegenwoordig heeft iedere auto een OBD-poort: een aansluiting op de boordcomputer van een auto. In garages wordt deze veelvuldig gebruikt om te kijken of er iets met de auto aan de hand is. Het grote voordeel van zo’n kastje is dat de bestuurder dit gewoon zelf kan aansluiten. De aansluiting zit doorgaans onder de stuurkolom. Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijkheden. Neem gerust contact op om eens door te praten.

Het Nieuwe Web

Het Nieuwe Web kent de techniek. Wij werken onder andere mee aan de mobiliteit-apps van YOR24. We hebben een portal gebouwd, waarin alle ritten worden verzameld en voor de gebruiker inzichtelijk worden gemaakt. Diverse koppelingen zijn gelegd naar de databases van diverse telematica leveranciers. Dat geeft pas inzicht.

Kortom dit is een ontwikkeling waar Het Nieuwe Web technisch goed in kan faciliteren! Wil je ook aan de slag met telematica? Neem dan contact met ons op.


Lees alle berichten over "Techniek" >