Wordpress Gutenberg Update (deel 2) | Het Nieuwe Web

WordPress Gutenberg Update (deel 2)

Johannes Gutenberg is de uitvinder van de boekdrukkunst, tenminste dat denken we. Zeer waarschijnlijk komt zijn druktechniek uit China (ja toen ook al ?). Maar, om hem toch enige credits te geven: de Bijbel werd zeker onder zijn hand als eerste gedrukt en verspreid in de wereld. Ook niet gek, toch?

Oké, tot zover de geschiedenisles. De strekking moge duidelijk zijn; WordPress gaat de naam van Gutenberg gebruiken om een revolutie teweeg te brengen voor WordPress.

Hoe werkt Gutenberg?

Momenteel is Gutenberg als losse plug-in te installeren, als test; nog niet bedoeld voor een ‘live’ omgeving. Maar, voor de lefgozers: als je het aandurft, staat dat je vrij.

Vanaf WordPress versie 5.0 is Gutenberg standaard aanwezig. Er zal vanaf WordPress versie 4.5 een melding verschijnen om de Gutenberg plug-in te installeren.

Zijn er risico’s verbonden aan de WordPress Gutenberg editor?

Nee, niet echt, maar bij iedere beta plug-in kunnen nog dingen fout gaan. Ze zijn gewoonweg nog niet ‘af’ en nog aan verandering onderhevig. Dus het is niet echt aan te raden deze op jouw live-website te gebruiken. Doe je het wel; zorg dan voor een goede back-up. Mocht er dan iets fout gaan, ben je je content in ieder geval niet kwijt.

Hoe kun je de Gutenberg editor installeren?

De WordPress Gutenberg editor is eenvoudig te installeren: via de optie, plug-in toevoegen. Binnen deze optie zoek je naar de Gutenberg plug-in, waarna deze wordt geïnstalleerd en of geactiveerd.

Tijdens het gebruik van Gutenberg editor kan het theoretisch voorkomen dat je tegen problemen aanloopt, vanwege de eerdergenoemde testen. Je kunt feedback geven via de feedback optie van de plug-in. Hier kan je trouwens ook vragen stellen aan het WordPress-development team.

Hoe ziet Gutenberg er uit in het echt?

Als je de Gutenberg plug-in activeert, kan je hem direct daarna gebruiken. Als je klikt op nieuw bericht, maak je automatisch gebruik van de editor. In de rechter kolom beheer het post format; en kan je afbeeldingen en samenvattingen toevoegen. Je kunt hier ook naar de code editor gaan.

De optie ‘Block’ geeft je de mogelijkheid om vormgevingsopties toe te passen. Denk aan bijvoorbeeld lettertypes en -grootte en kleuren.

Iedere paragraaf verschijnt als een nieuw blok. Dat is nieuw binnen Gutenberg: je kunt dus naderhand de blokken omwisselen en nieuwe blokken plaatsen, inclusief afbeeldingen. Een ander functie is het toevoegen van een ‘cover image’, en bijvoorbeeld een koptekst hierover geschreven worden. Maar ook andere elementen zoals lijstjes, veel gebruikte blokken, YouTube filmpjes, tekst kolommen en galerijen.

Foto galerij invoegen met Gutenberg

Een van de blokken die je kunt toevoegen, wordt beschreven dit filmpje; het toevoegen van een galerij.

Je kunt ook foto’s toevoegen vanuit de media library maar bijvoorbeeld ook vanuit andere mappen op je computer. Een groot voordeel is dat je afbeeldingen naar de galerij kan slepen, waarna de foto automatisch wordt geüpload en gelijk een galerij gevormd wordt; die vervolgens weer bewerkt kan worden via het ‘potlood’ icoontje.

Kortom, je ziet dat de nieuwe update van WordPress veel bijdraagt aan het gebruikersvriendelijk maken van WordPress websites. Het makkelijkst is misschien toch wel om Het Nieuwe Web in te schakelen voor aanpassingen. Dan bekijken we meteen of alle updates zijn gedaan.

De video’s zijn niet van onze hand, en daarvoor verdienen we dus ook zeker niet de credits. Ze dragen hopelijk wel bij aan de duidelijkheid.


Lees alle berichten over "WordPress Gutenberg" >